Kelemumur dan Diet

Kelemumur dan Diet

Walaupun kelemumur ada penyakit yang mengancam nyawa ia boleh menjadi sumber malu sosial untuk mereka yang mengalami masalah ini. Manusia menghabiskan dolar hasil titik peluh mereka memperolehi produk-produk anti-kelemumur berjanji untuk membebaskan mereka daripada masalah mereka. Walau bagaimanapun, anda boleh memberi kesan ketara keadaan kelemumur anda dengan mengawal diet anda dan makan yang betul makanan.

Berlakunya kelemumur adalah relatif kepada pengambilan makanan anda. Dengan mengawal diet anda, anda akan dapat mengurus atau merawat masalah kelemumur anda dengan cara yang semulajadi. Dianggarkan hampir 60% daripada orang mengalami kelemumur, yang merupakan mengelupas kulit mati. Proses mengelupas agak proses semula jadi dan setiap manusia akan melalui tetapi ia cenderung untuk mendapatkan lebih banyak kelihatan dan dalam beberapa kes marah dalam kes-kes di mana ia adalah lebih teruk daripada yang biasa diperlukan oleh badan.

Makanan yang Menyebabkan Kelemumur

Jika anda mahu untuk mengawal selia tahap kelemumur anda kemudian menahan daripada makanan pedas sebanyak mungkin. Ini kerana makanan jenis ini dengan cepat akan meningkatkan rembesan badan anda dengan mengganggu metabolisme badan. Ini menyebabkan ketidakseimbangan yang menyumbang kepada pembentukan kelemumur.

Barangan makanan yang kaya dengan lemak tepu juga dikenali untuk mencetuskan kelemumur. Daging merah dan lain-lain asid lemak trans adalah sumber mujarab lemak tepu. Anda harus menghadkan pengambilan makanan jenis ini untuk membantu menguruskan masalah kelemumur anda.

Makanan Yang Membantu

Secara umum, makanan yang berkhasiat penuh dengan vitamin dan mineral akan membantu untuk menjaga kulit kepala anda sihat dan melegakan anda kelemumur. Anda perlu memberi tumpuan kepada makanan yang mempunyai vitamin B khususnya sebagai kekurangan mineral dan vitamin B adalah salah satu punca utama kelemumur.

Susu adalah sangat baik untuk kelemumur kerana ia kaya dengan pelbagai vitamin yang berbeza termasuk A, D, E dan K. Vitamin ini akan membantu untuk mengekalkan keseimbangan dalam badan anda dan akan mengurangkan peluang kelemumur berlaku.

Asid gamma-Linolenik adalah satu lagi bahan rekaan yang boleh membantu untuk mengawal dan mengurangkan kelemumur. Tambahan pula ia membantu untuk meremajakan kulit anda dan mengisi rambut anda. Ramuan khas yang terdapat dalam barang-barang seperti minyak primrose dan blackcurrants.

Dengan mengambil aspek-aspek di atas kira anda akan dapat membantu masalah kelemumur anda daripada menjadi buruk. Idea ini adalah untuk menggunakan akal fikiran anda dan mengambil diet yang seimbang yang akan membantu untuk mengekalkan perintah semula jadi perkara dalam badan anda. Dasarnya adalah bahawa anda harus mengelak pedas, makanan berminyak dan berlemak dan menumpukan perhatian kepada diet yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran yang akan membantu untuk memastikan sistem imun anda segar dan kuat membolehkan ia untuk menentang kelemumur daripada berlaku. Ini jenis rawatan adalah pasti lebih baik daripada menghabiskan dolar keras anda yang diperolehi untuk membeli produk anti-kelemumur yang tidak benar-benar berkesan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar