Apakah Kaedah Feldenkrais?

Apakah Kaedah Feldenkrais?

Sebagai manusia, kita dilahirkan dengan tahap yang semula jadi keupayaan apabila ia datang kepada kesedaran ruang. Dari hari pertama kita mula membangunkan kemahiran motor seperti yang dapat berjalan, atau dapat menggerakkan tangan dan kaki kita main dengan apa-apa jenis kedudukan, minda kita sentiasa sedar dengan tepat di mana kaki kita. Ini adalah sebab mengapa anda mampu untuk melakukan perkara-perkara seperti sentuhan dua tangan anda bersama-sama manakala mata anda ditutup, atau semasa tangan anda di belakang anda.

Masalah yang mula berkembang sebagai masa berlalu ialah kita, untuk beberapa sebab, kehilangan kesedaran itu, atau sekurang-kurangnya mula tidak mengambil kira apa yang memberitahu kita untuk melakukan melalui pengaruh sosial, atau tabiat kesihatan yang tidak baik.

Apa Kaedah Feldenkrais dilakukan adalah untuk membantu pengamal belajar semula cara yang badan bergerak secara semula jadi, supaya mereka boleh berada di kedudukan yang lebih baik untuk pergi tentang hari-hari mereka dengan cara yang tidak memberi tekanan yang berlebihan dan tekanan pada sendi dan otot mereka .

Masalahnya berasal daripada fakta bahawa kita berhenti untuk memberi perhatian kepada isyarat badan kita memberikan kita. Bahawa kita digunakan untuk berjalan cara orang lain berjalan, dan duduk dengan cara yang tertentu di tempat kerja, dan sebelum anda tahu, anda telah membangunkan tabiat yang tidak baik apabila ia datang kepada postur anda.

Anda mungkin tidak merasa kesan yang banyak apabila anda masih muda, tetapi yang benar adalah bahawa cara yang paling orang bergerak tidak semula jadi, dan mereka mula merasa kesan melalui tanda-tanda seperti sakit belakang yang lebih rendah dan kekurangan yang teruk fleksibiliti kerana mereka umur. Itulah apa Kaedah Feldenkrais latihan kesedaran cuba untuk diatasi.

Salah satu pelajaran yang paling asas yang ia mengajar ialah rasa memuncak kesedaran tidak bermakna anda membayar perhatian yang lebih kepada dunia di sekeliling anda; anda juga perlu sedar apa yang sedang berlaku dengan badan anda sendiri, dan apa perubahan yang anda boleh membuat untuk tabiat anda sendiri yang akan membantu anda untuk mempromosikan kesihatan yang baik anda sendiri dan kesejahteraan.

Melalui menggalakkan kesedaran yang lebih kukuh sebanyak badan sendiri, dan sambungan kukuh antara badan dan minda, Kaedah Feldenkrais terapi diri boleh membantu seseorang untuk mengamalkan gaya hidup yang sama sekali baru melalui suatu perasaan baru kesedaran melalui pergerakan.

Ia boleh mengambil masa yang lama untuk mempelajari selok-belok, dan menyesuaikan pergerakan dan sikap tenang seseorang itu, tetapi manfaat adalah sepanjang hayat dan benar-benar bernilai usaha tambahan. Dengan masa, anda mungkin akan terkejut melihat betapa banyak tugas yang berbeza yang memerlukan beberapa tahap ketangkasan dan tumpuan menjadi lebih mudah untuk anda kerana anda mula memahami lagi hubungan antara minda dan badan.

Anda menjadi lebih baik untuk menjadikan diri anda bergerak anggun, dengan cara pengucapan. Belum lagi fakta bahawa Kaedah Feldenkrais sendiri boleh membantu untuk menyediakan anda dengan pemahaman yang baru diri anda dari luar dalam, dan yang jenis perspektif baru boleh membawa jenis yang tidak dikenali penuh ketenangan jiwa yang mungkin telah amat diperlukan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar